Winorośl i wino. Wiedza i praktyka - część 1

  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Fundacja Galicja Vitis, 2018
  • Liczba stron : 296
  • Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-949653-4-1
  • egz.
  • 59,00 zł

Kompendium wiedzy o winiarstwie dotyczy zakładania winnicy, uprawy, nawożenia i ochrony winorośli. 

Pierwszy tom, dwuczęściowego kompendium wiedzy o winiarstwie, poświęcony jest zagadnieniom związanym z uprawą winorośli. Główne rozdziały dotyczą zakładania winnicy, uprawy, nawożenia i ochrony winorośli. Książka adresowana jest do szerokiego grona osób zainteresowanych winiarstwem, właścicieli już istniejących winnic, jak i osób początkujących, winoogrodników i miłośników wina.

Od 2009 roku winiarstwo polskie syste­matycznie się rozwija i w 2017 roku mieliśmy już 200 winiarzy, którzy zadeklarowali zamiar produkcji i sprzedaży wina. Równolegle w różnych rejonach Polski intensywnie rozwija się turystyka winiarska. Wiele polskich win, zwłaszcza białych, od kilku lat zdobywa liczne medale na konkursach winiarskich, również zagranicznych. Stałej, choć powolnej poprawie, ulegają dotyczące wina skomplikowane regulacje administracyjno-prawne. Wydaje się także, że za szybkim tempem rozwoju polskiego winiarstwa, nadąża branżowa edukacja. Dowodem jest choćby bogata i kompleksowa oferta programowa Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, mieście uważanym za stolicę współczesnego polskiego winiarstwa.

Obecnie potrzebna jest wiedza bardziej szczegółowa, potwierdzona w praktyce i poszerzona o ważne okołowiniarskie tematy, np. enoturystykę, ekonomikę, marketing, prawo winiarskie. Dzisiaj każda z tych dziedzin ma już w Polsce swo­ich specjalistów, których wiedza jest wystarczająco głęboka, przez co bardziej dostosowana do wymagań obecnych winiarzy. l to oni są w naszej publikacji autorami poszczególnych rozdziałów.

Niniejsza publikacja jest najlepszym dowodem na niezwykle obszerny i szybko rosnący zakres winiarskich tematów. Już samo rozszerzenie tytułu do „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka" mówi za siebie. Początkowo miała to być jednak książka, zawierająca skrócone kompendium dotychczasowej wiedzy winiarskiej. Szybko jednak się okazało, że musiałaby mieć objętość 500-600 stron, a to jak na jeden podręcznik trochę za dużo. Sensowne było więc podzielenie książki na dwie części. Przekazywana teraz Państwu pierwsza z nich poświęcona jest głów­nie prowadzeniu winnicy, a tematem przewodnim drugiej będzie produkcja wina. W obu częściach zasadnicze zagadnienia obudowane są rozdziałami uzupełniającymi, jak historia, systematyka winorośli, marketing, enoturystyka, sztuka degustacji, prawo winiarskie.

Spis treści

Historia uprawy winorośli i winiarstwa w Polsce i na świecie

Pradzieje wina; Winorośl i wino w świecie starożytnym ; Czasy nowożytne; Winiarstwo w Polsce; Współczesne odrodzenie; Tworzące się regiony winiarskie w Polsce; Historia pisze się dalej

Pochodzenie i systematyka winorośli

Wczesna ewolucja winorośli; Systematyka winorośli; Winorośl właściwa Vitisvinifem; Winorośle wschodnioazjatyckie; Winorośle amerykańskie; Mieszańce międzygatunkowe

Uprawa winorośli

Warunki siedliskowe winorośli; Budowa krzewu winorośli; Podziemne części krzewu; Nadziemne części zdrewniałe; Nadziemne części zielne; Roczny cykl biologiczny winorośli; Cięcie krzewów winorośli; Ogólne zasady cięcia; Rodzaje cięcia; Formowanie krzewów; Ogólne zasady formowania krzewów; Wybrane formy krzewów; Forma bezpienna; Modyfikacja formy bezpiennej; Jednoramienny sznur Guyota; Dwuramienny sznur Guyota; Forma dwuramienna na podwójnym pniu; Forma Casenave'a (sznur stały); Sznur skośny (pochyły); Forma Y; Odmiany winorośli; Kryteria doboru odmian; Odmiany mieszańcowe na wina białe; Odmiany winorośli właściwej na wina białe; Odmiany mieszańcowe na wina czerwone; Odmiany winorośli właściwej na wina czerwone; Odmiany deserowe; Podkładki winorośli; Zakładanie winnicy; Wybór stanowiska; Przygotowanie gleby; Rozstawa krzewów; Zakup sadzonek i technika sadzenia; Prowadzenie krzewów w pierwszym roku po posadzeniu; Prowadzenie krzewów w drugim roku po posadzeniu; Prowadzenie krzewów w kolejnych latach; Regulacja wzrostu i płodności krzewów; Budowa rusztowań wsporczych

Nawożenie winorośli

Plonowanie winorośli a jakość wina; Pobieranie składników pokarmowych przez winorośl; Znaczenie mikoryzy; Ustalanie dawek nawozów; Analizy gleby i liści; Odczyn gleb i jego regulacja; Znaczenie składników pokarmowych i nawożenie winorośli

Ochrona winorośli

Znaczenie chorób i szkodników dla winorośli; Choroby winorośli; Szara pleśń; Mączniak rzekomy; Mączniak prawdziwy; Nekroza kory winorośli; Antraknoza winorośli; Czerwona zgnilizna winorośli; Choroby drewna winorośli; Eutypa lata; ESCA; Glebowe choroby winorośli; Bakteryjne choroby winorośli; Guzowatość winorośli; Choroby wirusowe i nicienie; Szkodniki winorośli; Roślinożerne pajęczaki; Szkodniki owadzie; Filoksera; Inne owady szkodliwe dla winorośli