Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: MEDPHARM
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: od redakcją Mariana Kuczaja i Jerzego Presia
  • Wydawca, rok wydania: Medpharm, 2014
  • Liczba stron : 180
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7846-054-1
  • szt.
  • 50,00 zł

Książka opisuje metody żywienia krów mlecznych, właściwości paszy i przygotowanie pastwiska

Spis treści

Wykaz skrótów

Pobieranie paszy

1. Czynniki regulujące pobieranie paszy u krów mlecznych wysoko wydajnych

Białka paszy

1. Źródła białka oraz aminokwasy chronione

2. Modele syntezy białka w gruczole mlekowym krów mlecznych

3. Suszone wywary zbożowe (DDGS) jako pasza białkowa o specyficznym bilansie kationowo-anionowym

Energia paszy – dodatkowe źródła

1. Przemiany tłuszczu w żwaczu i gruczole mlekowym. Prozdrowotne kwasy tłuszczowe

2. Dodatki tłuszczu do dawek pokarmowych wysoko wydajnych krów i ich wpływ na pobieranie paszy oraz na zawartość tłuszczu i białka w mleku

3. Zastosowanie glicerolu w profilaktyce zwalczania ketozy i w żywieniu krów mlecznych

Metody chowu a zagrożenia zdrowotne krów

1. Zasuszanie krów wysoko wydajnych. Okres okołoporodowy

2. Choroby metaboliczne oraz immunosupresja u krów w okresie okołoporodowym

3. Podostra - subkliniczna kwasica żwacza (SARA) u wysoko wydajnych krów    mlecznych - przegląd literatury i badania własne

4. Wpływ częstotliwości dojenia na ekonomikę produkcji mleka i stan zdrowia krów

5. Roboty udojowe - ich wpływ na wydajność mleczną krów i stan zdrowia gruczołu mlekowego

6. Komórki somatyczne w mleku

7. Czynniki chowu, utrzymania i żywienia krów mlecznych wpływające na stan ich zdrowia i dobrostan

Żywieniowe czynniki prozdrowotne u krów mlecznych

1. Wpływ pastwiska na wydajność mleka i jego prozdrowotne właściwości oraz stan zdrowia krów i pozyskiwanych surowców

2. Drożdże Saccharomyces cerevisiae w żywieniu krów mlecznych

3. Efekty dodatku dużych dawek biotyny w żywieniu krów wysoko wydajnych

4. Witaminy w żywieniu krów

 

Tytuł

Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych Część II poszerzona o metody chowu

Autor

Praca zbiorowa pod redakcją Mariana Kuczaja i Jerzego Presia Współautorzy: Rafał Bodarski, Stefania Kinal, Marian Kuczaj, Ryszard Mordak, Janusz Orda, Jerzy Preś, Jan Twardoń, Andrzej Zachwieja

Wydawca

Medpharm

Rok wydania

2014

Liczba stron

180

Wymiary

170 x 240 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-7846-054-1