Zioła - nowa encyklopedia

  • Wydawnictwo: Jedność
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Paola Mancini
  • Wydawca, rok wydania: Jedność, 2023, dodruk
  • Liczba stron : 384
  • Oprawa i wymiary: twarda, 175 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7660-683-5
  • egz.
  • 55,00 zł

Książka stanowi nieocenione źródło wiedzy. Zawiera informacje o 170 roślinach popularnych w całej Europie, cenne wskazówki dotyczące sposobu i optymalnego okresu zbioru ziół oraz najlepszego wykorzystania ich właściwości leczniczych. Dodatkowo obszerna, obejmująca ponad 100 haseł część poświęcona najczęstszym dolegliwościom, a w każdej z nich przyporządkowano odpowiednie receptury na maceraty czy napary. Poza tym zamieszczono 120 przepisów kulinarnych pozwalających w pełni docenić zalety aromatycznych przypraw ziołowych. Ta część to prawdziwa książka kucharska, dzięki której można szybko przygotować tarty, zupy, makarony, ziołowe omlety i sałatki, a także desery, konfitury, galaretki, dżemy, syropy, likiery.

Ta encyklopedia to coś więcej niż teoretyczne informacje o roślinach – są w niej także ciekawostki o wykorzystywaniu ziół w leczeniu, kosmetykach i gastronomii. To prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników zdrowego stylu życia, naturalnych metod leczenia i pysznych potraw z ziołowym aromatem. To także praktyczny poradnik medycyny naturalnej, z którego można się dowiedzieć, jak łagodzić częste problemy zdrowotne, przy których nie trzeba sięgać po leki syntetyczne.

Książka zawiera także wskazówki, jak samodzielnie uprawiać zioła i jak zbierać rośliny dziko rosnące.

 

Odbiorcy

- miłośnicy zdrowego stylu życia, naturalnych metod leczenia i pysznych potraw z ziołowym aromatem

- osoby, które interesują się ziołami i chcą poszerzyć swoją wiedzę

 

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę

- ciekawostki o wykorzystywaniu ziół w leczeniu, kosmetykach i gastronomii

- to praktyczny poradnik medycyny naturalnej, z którego można się dowiedzieć, jak łagodzić częste problemy zdrowotne, przy których nie trzeba sięgać po leki syntetyczne

- jedna z części to prawdziwa książka kucharska, z którą szybko przygotujesz tarty, zupy, makarony, ziołowe omlety i sałatki, a także desery, konfitury, galaretki, dżemy, syropy, likiery