Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3

  • Wydawnictwo: PWN
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Gawęcki Jan, Roszkowski Wojciech
  • Wydawca, rok wydania: PWN, 2021
  • Liczba stron : 406
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-01-15735-7
  • egz.
  • 80,90 zł

Książka przedstawia zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia.

Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.

Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa – od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami – dziś i w przyszłości.

Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi:
* identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym,
* określać przyczyny tych problemów,
* wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.

Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi – żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.