Cięcie drzew i krzewów owocowych

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: PWRiL
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Augustyn Mika
  • Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2020
  • Liczba stron : 224
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • ISBN: 978-83-09-01121-7
  • egz.
  • 39,90 zł

Poradnik opisujący cięcie drzew i krzewów owocowych, techniki cięcia, sposoby formowania, zabiegi uzupełniające cięcie, terminy cięcia, formowanie koron, cięcie w sadach towarowych, cięcie jabłoni, wiśni, czereśni, brzoskwini, grusz.

W zestawie kupisz taniej

 Cięcie drzew i krzewów owocowych

Cięcie drzew i krzewów owocowych

39,90 zł
Program ochrony roślin sadowniczych

Program ochrony roślin sadowniczych

22,90 zł
62,80 zł
54,80 zł

Szczegółowe instrukcje dotyczące formowania i cięcia koron najważniejszych gatunków drzew i krzewów owocowych ( jabłoni, grusz, śliw, czereśni, wiśni, brzoskwiń, orzecha włoskiego, leszczyny, porzeczki, agrestu, aronii, maliny i jeżyny) na plantacjach i w ogrodach przydomowych.

 

W treści

Dlaczego przycina się drzewa i krzewy

Skutki formowania i cięcia drzew

Drzewa owocowe jako obiekty do kształtowania i cięcia

Naturalne formy koron drzew owocowych

Sposoby cięcia drzew owocowych

Terminy cięcia

Narzędzia i urządzenia do cięcia

Technika cięcia

Praktyczne wskazówki formowania i cięcia drzew w sadach

Formowanie i cięcie jabłoni

Formowanie i cięcie grusz karłowych

Formowanie i cięcie śliw

Formowanie i cięcie czereśni

Formowanie i cięcie wiśni

Formowanie i cięcie brzoskwiń

Formowanie korony bezprzewodnikowej, otwartej (pucharowej, wazowej)

Formowanie i cięcie moreli

Formowanie i cięcie orzechów włoskich

Formowanie i cięcie leszczyny

Cięcie drzew starych i zaniedbanych

Cięcie krzewów owocowych na plantacjach

Cięcie porzeczek czarnych uprawianych dla przetwórstwa

Cięcie porzeczek czerwonych uprawianych dla przetwórstwa

Cięcie agrestów uprawianych dla przetwórstwa

Cięcie borówek wysokich (amerykańskich)

Formowanie i cięcie porzeczek i agrestu przy produkcji owoców deserowych

Cięcie aronii

Cięcie malin uprawianych dla przetwórstwa i celów deserowych

Cięcie i formowanie jeżyn

Cięcie winorośli

Kształtowanie koron i cięcie w ogrodach przydomowych i na działkach

Jakie drzewa posadzić w ogródku przydomowym lub na działce

Przycinanie drzew po posadzeniu

Kształtowanie koron karłowych i półkarłowych jabłoni i grusz

Kształtowanie koron jabłoni i grusz szczepionych na podkładkach silnie rosnących

Formowanie koron drzew pestkowych

Cięcie drzew po zakończeniu formowania koron

Jabłonie i grusze

Śliwy i morele

Cięcie wiśni

Cięcie czereśni

Cięcie brzoskwiń

Cięcie drzew rzadziej uprawianych

Cięcie orzecha włoskiego

Formowanie i cięcie leszczyny

Cięcie krzewów owocowych

Cięcie porzeczek czarnych

Cięcie porzeczek czerwonych i białych

Cięcie agrestu

Cięcie borówki wysokiej

Cięcie aronii

Cięcie malin owocujących w lipcu na pędach dwuletnich

Cięcie malin owocujących późnym latem i jesienią

Cięcie jeżyn i jeżynomalin

Cięcie winorośli