Hodowla i chów świń

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2019
  • Liczba stron : 700
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7160-956-5
  • egz.
  • 98,00 zł

Kompendium aktualnej wiedzy na temat hodowli, chowu rozrodu i żywienia świń

Drodzy Czytelnicy,

oddajemy w Państwa ręce wyjątkową książkę - kompendium aktualnej wiedzy na temat hodowli i chowu świń przygotowane przez liczne grono autorów. Przy jej tworzeniu wykorzystano osiągnięcia badawcze wysokiej klasy specjalistów, którzy w okresie 100 lat wolnej Polski budowali naukowe podstawy hyologii. Polskie ośrodki naukowe i akademickie mogą się poszczycić znaczącymi osiągnięciami badawczymi, które wiążą się z hodowlą i chowem świń. Rezultaty wielu eksperymentów przyczyniły się do rozwoju współczesnej zootechniki, w tym wiedzy dotyczącej gatunku.

Zasady hodowli i chowu świń przedstawiono z wykorzystaniem dokonań krajowej i światowej nauki oraz najnowszej wiedzy na temat praktyki hodowlanej. Takie podejście i ujęcie zagadnień pozwoliło na stworzenie książki nowoczesnej zarówno w wymiarze naukowym, jak i praktycznym, co jest bardzo istotne w aspekcie kształcenia przyszłej kadry polskich zootechników, młodych badaczy i praktyków.

Niniejsze opracowanie adresujemy do studentów i doktorantów kierunku zootechnika oraz kierunków pokrewnych. Żywimy nadzieję, że pozycja ta spotka się również z zainteresowaniem hodowców oraz producentów świń i będzie dla nich istotnym wsparciem w codziennej pracy.

W imieniu autorów

Anna Rekiel

Tomasz Szwaczkowski

Robert Eckert

 

W treści

Biologia gatunku

Pochodzenie świń l historia ich hodowli

Cechy użytkowe świń

Podstawy genetycznego doskonalenia

Organizacja hodowli l chowu świń

Rozród świń

Gruczoł mlekowy l laktacja 

Żywienie świń i gospodarka paszowa

Behawior i utrzymanie świń

Odchów prosiąt ssących i odsadzonych

Wychów młodzieży hodowlanej

Tucz świń

Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny

Wartość handlowa świń

Jakość mięsa wieprzowego

Organizacja produkcji w fermie

Intensywna produkcja świń a ochrona środowiska

Ekologiczna produkcja świń

Bioasekuracja w hodowli i chowie świń

Bioasekuracja fermy

Świnia jako zwierzę modelowe

Ekonomiczne aspekty chowu świń

Najważniejsze kierunki badawcze dotyczące trzody chlewnej w Polsce