Pietruszka korzeniowa

  • Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Jadwiga Borowiak
  • Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2011
  • Liczba stron : 112
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • ISBN: 978-83-61574-84-2
  • egz.
  • 19,90 zł
W publikacji opisano metody uprawy pietruszki korzeniowej jej najważniejsze choroby i szkodniki
Pietruszka korzeniowa w Polsce uprawiana jest na skalę towarową. Warzywo to stosowane jest w przetwórstwie do sałatek, sosów, soków, a także jako przyprawa. Autorka przedstawiła w książce m.in. wybór i charakterystykę odmian przydatnych do uprawy towarowej oraz informacje na temat wymagań klimatycznych i glebowych. W publikacji opisano metody uprawy pietruszki korzeniowej jej najważniejsze choroby i szkodniki.

Spis treści:

Wstęp 6

Wartość odżywcza i lecznicza 7

Opis botaniczny rośliny 9

Wybór odmiany  13

Charakterystyka odmian  15

Wymagania klimatyczne i glebowe 33

Stanowisko w zmianowaniu, płodozmian 36

Uprawa roli 38

Nawożenie 39

Wymagania pokarmowe 39

Potrzeby nawozowe 43

Nawożenie mineralne  43

Wapnowanie gleby 48

Metody uprawy 51

Technika i termin siewu 55

Pielęgnowanie roślin  59

Okrywanie zasiewów 59

Dokarmianie roślin  60

Nawadnianie 63

Integrowana ochrona warzyw korzeniowych 64

Choroby pietruszki i ich zwalczanie 69

Choroby bakteryjne 69

Choroby grzybowe 71

Choroby wirusowe 83

Szkodniki pietruszki i ich zwalczanie 84

Zwalczanie chwastów 91

Zbiór, przygotowanie do sprzedaży 95

Przechowywanie 101

Opłacalność uprawy 107

Literatura 110

Tytuł

Pietruszka korzeniowa

Autor

Jadwiga Borowiak

Wydawca

Hortpress

Rok wydania

2011

Liczba stron

112

Wymiary

145 x 205 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-61574-84-2