Zioła. Smaki z mojego ogrodu

  • Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2018
  • Liczba stron : 92
  • Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
  • ISBN: 978-83-65782-37-3
  • egz.
  • 9,90 zł

Świeże zioła zawsze warto mieć pod ręką - to nieocenione przy­prawy w kuchni, a przy tym roś­liny o wielu drogocennych właści­wościach. Ze względu na swój spe­cyficzny aromat wydobywają z pot­raw kwintesencję smaku, a jedno­cześnie potrafią np. działać bakteriobójczo oraz przeciwbólowe, wspo­magają układ pokarmowy, bywają pomocne w przeziębieniu, a nawet koją nerwy czy zwiększają spraw­ność fizyczną. Nie są też kłopotliwe w uprawie - rzadko chorują, nie wy­magają wiele miejsca i dużego nadzo­ru. Dzięki temu zajmowanie się nimi może być przyjemnym hobby.

Zioła można uprawiać całorocznie - wystarczy do tego parapet okien­ny, doniczka z otworami, żwir oraz pulchna i żyzna ziemia. W ogrodzie można przeznaczyć dla nich więcej przestrzeni, dzięki temu staną się jego ozdobą i zapewnią wokół domu wyjątkowy zapach. Najlepiej jest je uprawiać z gotowej rozsady, czyli młodych roślin kupionych np. bez­pośrednio u ogrodnika. O tym, jak ją wybrać (lub samodzielnie przygoto­wać), a następnie jak ją zasadzić i jak krok po kroku uprawiać zioła w przy­domowym ogródku, na parapecie czy balkonie, jest ta książka. Podpo­wiemy też, co zrobić, gdy rośliny już wystarczająco urosną, i jak te wielo­letnie chronić przed zimą.

Celem miniuprawy są świeże liście czy ziele (niezdrewniałe części pędu z liśćmi), które stopniowo się obry­wa, by je zjeść, l warto z nimi poeksperymentować w kuchni. Zioła mogą być bowiem kluczowym składnikiem koktajli, past, zup, placków i sałatek, ale też nadawać głębię smaku da­niom głównym i deserom. W niniej­szym poradniku proponujemy zioło­we przepisy na śniadania, przystawki, obiady, kolacje i desery. Co więcej, wyjaśnimy, jak zioła suszyć i mrozić -ziołowe kostki lodu to nieoczywisty i aromatyczny dodatek np. do orzeź­wiających napojów.

Zapraszamy zatem do uprawy i go­towania, ale najpierw - do lektury. Proponujemy solidną garść wiedzy i ponad 20 przepisów na każdą porę dnia. Z nami naprawdę warto poznać smak własnego ogrodu.