Sałata i rzodkiewka – zeszyt uprawowy

  • Wydawnictwo: Plantpress
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Plantpress, 2022
  • Liczba stron : 112
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-964478-4-5
  • szt.
  • 30,00 zł

Sałata i rzodkiewka to jedne z pierwszych nowalijek, które pojawiają na rynku już wczesną wiosną. Różnorodność odmian, form i kolorów sprawia, że konsumenci sięgają chętnie po te warzywa, wykorzystując je do przygotowania sałatek, surówek i potraw. Przykładają też coraz większą uwagę do walorów odżywczych i dietetycznych żywności, jej bezpieczeństwa oraz wpływu na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Sałata i rzodkiewka to warzywa o niskiej kaloryczności i dużej zawartości błonnika, co sprawia, że znajdują one szerokie zastosowanie w dietach redukcyjnych. Są także źródłem witamin, m.in.: B1, B2, C, PP i soli mineralnych. Zgrubienia korzeniowe rzodkiewki zawierają ponadto glikozydy siarkowe, które odpowiedzialne są za specyficzny „ostry" smak warzywa i wpływają stymulujące na procesy trawienne. Sałata z kolei zwiera też witaminę E oraz aminokwasy i białka, które w dużej mierze decydują ojej wartości odżywczej.

Aby uzyskać warzywa o doskonałych parametrach jakościowych oraz stanowiące bezpieczne źródło pokarmu należy zastosować właściwe praktyki produkcyjne. W wypadku sałaty, ale też rzodkiewki szczególną uwagę należy zwrócić na dużą zdolność gromadzenia azotanów. Na ich poziom bezpośredni wpływ mają warunki produkcji, w tym nawożenie, podłoże, intensywność światła oraz długość okresu uprawy. Dopuszczalna zawartość azotanów ustalona rozporządzeniem Komisji Europejskiej z dnia 2 grudnia 2011 r. wynosi 4000 mg NO3/kg. Związki te w procesie redukcji przekształcone zostają w azotyny, które w połączeniu z aminami mogą tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy - niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Procesy redukcji azotanów zachodzić mogą w czasie transportu lub wadliwego przechowywania warzyw (wysoka temperatura, brak tlenu). Inhibitory, np. witamina C, utrudniają z kolei powstawanie tych szkodliwych związków. Warto też mieć na uwadze, że oprócz sałaty i rzodkiewki dużą zdolność akumulacji azotanów ma burak ćwikłowy, seler naciowy, pietruszka naciowa, kapusta głowiasta wczesna.

Jak produkować sałatę i rzodkiewkę wysokiej jakości? Na to pytanie odpowiadamy w niniejszej publikacji.

 

Sałata według kodu

Fazy wzrostu i rozwoju rzodkiewki

ODMIANY

Sałata – sposób na różnorodność

W poszukiwaniu idealnej odmiany rzodkiewki

UPRAWA

Gleba w tunelu – przed nowym sezonem

Siew rzodkiewki

Usprawnią wysiew nasion w produkcji rozsady

Nawożenie sałaty

Hydroponiczna uprawa sałaty

Problemy nieinfekcyjne w uprawie sałaty

Wszystko o nawadnianiu kroplowym

Lanie wody

OCHRONA

Ochrona sałaty przed chwastami

Rzodkiewka bez chwastów

Choroby infekcyjne sałaty

Bakteryjne i grzybowe – w uprawie rzodkiewki

Szkodniki sałaty w polu i pod osłonami

W ochronie rzodkiewki liczy się profilaktyka

Ślimaki, udręką w uprawie sałaty

ZBIÓR I SPRZEDAŻ

Do zbioru sałaty

Aby nie straciły jakości

Jakiej rzodkiewki oczekuje rynek?