Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- 
                            
                                                            Dostępność:
                                
                                                                    
    
        
    Wysyłka w 12 godzin
    
                                                                                                
                                                            
- Autor: Flaczyk Ewa, Górecka Danuta, Korczak Józef (red.)
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2011, wydanie drugie
- Liczba stron : 398
- Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7160-644-1
- egz.
- 49,90 zł
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego dotyczy surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych.
„Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych.
Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
Książka jest przeznaczona dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, dietetyki, towaroznawstwa, zarządzania jakością żywności i ekonomiki gospodarki żywnościowej. Może być także wielce przydatna producentom żywności oraz osobom zajmującym się zarówno dystrybucją, jak i kontrolą jakości wytworzonej żywności.
Spis treści
Wprowadzenie 13
I. Mąka, kasze, ryż, makarony 15
II. Pieczywo 51
III. Owoce i warzywa krajowe 93
IV. Przetwory owocowe i warzywne 145
V. Owoce południowe i orzechy 197
VI. Nasiona roślin strączkowych 225
VII. Cukier, miód i produkty pszczelarskie 243
VIII. Wyroby cukiernicze 259
IX. Napoje bezalkoholowe 283
X. Herbata i kawa 303
XI. Napoje spirytusowe 321
XII. Wina 339
XIII. Piwo 355
XIV. Wybrane działania związane z wprowadzaniem na rynek nowego produktu spożywczego 373
| Tytuł | Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego | 
| Autor | Flaczyk Ewa, Górecka Danuta, Korczak Józef (red.) | 
| Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 
| Rok wydania | 2011, wydanie drugie uzupełnione i poprawione | 
| Liczba stron | 398 | 
| Wymiary | 175 x 240 mm | 
| Okładka | miękka | 
| ISBN | 978-83-7160-644-1 | 
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.
 
            