Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- 
                            
                                                            Dostępność:
                                
                                                                    
    
        
    Wysyłka w 12 godzin
    
                                                                                                
                                                            
- Autor: Flaczyk Ewa, Górecka Danuta, Korczak Józef (red.)
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2011, wydanie drugie
- Liczba stron : 330
- Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7160-643-4
- egz.
- 49,90 zł
Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego dotyczy surowców i przetworów pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów jadalnych.
„Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów jadalnych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości żywności pochodzenia zwierzęcego oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną.
Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mleko i koncentraty mleczne, mleczne napoje fermentowane, sery, desery mrożone, tłuszcze, mięso, wędliny, ryby i owoce morza, drób i przetwory drobiowe, jaja i przetwory mleczarskie.
Książka jest przeznaczona dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, dietetyki, towaroznawstwa, zarządzania jakością żywności i ekonomiki gospodarki żywnościowej. Może być także wielce przydatna producentom żywności oraz osobom zajmującym się zarówno dystrybucją, jak i kontrolą jakości wytworzonej żywności.
W treści:
1. Jakość żywności, systemy zarządzania jakością i klasyfikacja żywności
2. Analiza sensoryczna w ocenie jakości produktów spożywczych
3. Mleko
4. Mleko spożywcze i koncentraty mleczne
5. Mleczne napoje fermentowane
6. Sery
7. Desery mrożone
8. Tłuszcze jadalne
9. Mięso
10. Wędliny
11. Ryby i „owoce morza”
12. Mięso drobiowe i jego przetwory
13. Jaja spożywcze i przetwory jajowe
| Tytuł | Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego | 
| Autor | Flaczyk Ewa, Górecka Danuta, Korczak Józef (red.) | 
| Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | 
| Rok wydania | 2011, wydanie drugie uzupełnione i poprawione | 
| Liczba stron | 330 | 
| Wymiary | 175 x 240 mm | 
| Okładka | miękka | 
| ISBN | 978-83-7160-643-4 | 
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.
 
            