MiniKiwi uprawa w warunkach Polski

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Plantpress
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Piotr Latocha
  • Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2017
  • Liczba stron : 134
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-64729-51-5
  • egz.
  • 29,90 zł

Poradnik dotyczący uprawy MiniKiwi (aktinidii). Opisano odmiany aktinidii, metody zbioru oraz przechowywania, a także sposoby wykorzystania

Pomimo przedstawienia na łamach tej publikacji pewnych informacji o innych gatunkach aktinidii, skupiam się na zaprezentowaniu i opisie uprawy MiniKiwi (Actinidia arguta) jako tego gatunku, który najlepiej nadaje się do uprawy towarowej w polskich warunkach klimatycznych. Wydaje się, że przy spełnieniu wielu wymagań uprawowych i organizacyjnych, związanych z rynkiem zbytu, owoce te mogą stać się doskonałą alternatywą dla wielu, szczególnie drobniejszych gospodarstw sadowniczych w Polsce i znaleźć szersze uznanie wśród konsumentów.

W ostatnich latach znacznie wzrosło na świecie zainteresowanie uprawą towarową nowych owoców aktinidii, najczęściej zwanych Mini-Kiwi lub Kiwiberry.

Spośród wszystkich aktinidii około 15 gatunków ma jadalne owoce, jednak największą popularność rodzaj zyskał dzięki owocom aktinidii smakowitej, zwanym - kiwi. Najczęściej utożsamiamy je z owocami egzotycznymi, tropikalnymi, szczególnie bogatymi w witaminę C.

W ostatnich latach asortyment owoców kiwi znacznie się poszerzył. Wprowadzono do uprawy nowy gatunek A. chinensis var. chinensis (o żółtym lub czerwonawym miąższu owoców), a ostatnio także A. ehantha o nieco mniejszych owocach o szmaragdowym miąższu, owłosionej skórce i szczególnie wysokiej zawartości witaminy C. Na przełomie wieków wzrosło też zainteresowanie owocami Mini-Kiwi jako alternatywą dla wielkoowocowych gatunków. Różnią się one od kiwi znacznie mniejszymi owocami o delikatnej, jadalnej skórce. W związku z podażą, w ostatnich latach na rynku, różnych owoców aktinidii, dla celów organizacyjnych zostały one podzielone nieformalnie na owoce: kiwi (na ogół duże, o grubej, owłosionej skórce) oraz MiniKiwi (Kiwiberry, zwykle znacznie mniejsze, o gładkiej, jadalnej skórce).

Spis treści

SYSTEMATYKA l WYSTĘPOWANIE GATUNKÓW

HISTORIA UPRAWY AKTINIDII

CHARAKTERYSTYKA

NAJWAŻNIEJSZYCH GATUNKÓW

MORFOLOGIA ROŚLIN

WARTOŚCI BIOLOGICZNE OWOCÓW

PRODUKCJA TOWAROWA NA ŚWIECIE, WTYM W POLSCE

ODMIANY ŻEŃSKIE

'Ananasnaya' ('Anna'); 'Geneva' ; 'Weiki' ('Bayern Kiwi'); 'Maki' ('Red Beauty'); 'Miss Green'; 'HortgemTahi™'; 'Hortgem Rua PBR'; 'Jumbo' ('Jumbo Verde', 'Ambrosia'); '74-49'; BingoPBR'; 'Issai'; 'Ken's Red'; 'Domino'; 'Verde'; 'Rogów' ; Scarlet September Kiwi® ; 'Dumbarton Oaks'; 'Meader'; 'Michigan State'('MSU'); 'National Arboretum 7' 'Hardy Red'; 'Sientiabrskaja'; 'Figurnaja'; 'Kijewskaja Gibridnaja' ; 'Kijewskaja Krupnopłodnaja'; 'Oryginalnaja'; 'Rima'; 'Purpurnaja Sadowaja' ; 'Pomaranchewaja'; Vitikiwi';  'Tanny';

ODMIANY MĘSKIE

'Weiki'; 'Nostino'; 'Joker'; 'Małe'; 'Don Juan'; 'Rubi'; '74-46'; 'Meader'

UPRAWA

ZBIÓR l PRZECHOWYWANIE OWOCÓW

WYKORZYSTANIE OWOCÓW l MARKETING