Porzeczki czarne i czerwone

  • Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Stanisław Pluta
  • Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2013
  • Liczba stron : 144
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-61574-06-4
  • egz.
  • 24,90 zł

Opisano odmiany porzeczek (czarnych, czerwonych i białych) polecane do uprawy na plantacjach towarowych, z uwzględnieniem najnowszych kreacji tych gatunków.

To długo oczekiwana przez osoby uprawiające porzeczki publikacja autorstwa dr hab. Stanisława Pluty, prof. IO w Skierniewicach. W książce autor analizuje sytuację na światowym rynku czarnej porzeczki z przedstawieniem perspektyw dotyczących uprawy tego gatunku w Polsce i za granicą. Szczegółowo opisane zostały w niej najważniejsze odmiany porzeczek (czarnych, czerwonych i białych) polecane do uprawy na plantacjach towarowych, z uwzględnieniem najnowszych kreacji tych gatunków. W publikacji przedstawiona została technologia produkcji wysokiej jakości materiału szkółkarskiego oraz wszelkie zabiegi agrotechniczne (przygotowanie stanowiska, sadzenie, nawożenie), które należy przeprowadzić przed założeniem plantacji porzeczek oraz w trakcie jej uprawy. W przystępny sposób autor przedstawia także najważniejsze choroby oraz szkodniki zagrażające uprawie porzeczek.

Spis treści

INFORMACJE PODSTAWOWE 7

Pochodzenie 7

Wartość odżywcza  8

Światowa produkcja porzeczek  9

Krajowa produkcja porzeczek  17

BUDOWA MORFOLOGICZNA PORZECZEK 24

Część nadziemna rośliny  24

System korzeniowy 25

Właściwości biologiczne 25

CHARAKTERYSTYKA ODMIAN 28

Rejestrowanie odmian i ich prawna ochrona 28

Dobór odmian porzeczki czarnej  33

Odmiany wczesne 34

Odmiany średnio wczesne 43

Odmiany średnio późne  47

Odmiany późne i bardzo późne  50

Dobór odmian porzeczki czerwonej  52

Odmiany wczesne 54

Odmiany średnio wczesne 57

Odmiany późne i bardzo późne  58

Dobór odmian porzeczki białej  66

Odmiany średnio wczesne 68

Odmiany późne  71

Znaczenie odmiany w produkcji porzeczek 73

PRODUKCJA MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO  76

Zasady produkcji materiału szkółkarskiego porzeczek 76

Plantacja mateczna (matecznik) 79

Wybór stanowiska i przygotowanie gleby 79

Zakładanie matecznika i jego pielęgnacja  82

Cięcie i przechowywanie sadzonek 84

SZKÓŁKA KWALIFIKOWANA  86

Sadzenie w szkółce 86

Zabiegi pielęgnacyjne  87

Wykopywanie i sortowanie 87

Materiał szkółkarski porzeczek kategorii CAC  90

UPRAWA TOWAROWA 91

Warunki przyrodnicze 91

Wybór stanowiska  91

Gleba  91

Warunki meteorologiczne  92

Przedplon i przygotowanie gleby 94

ZAKŁADANIE PLANTACJI  98

Materiał szkółkarski 98

Wytyczanie rzędów 100

Rozstawa krzewów 100

Sadzenie krzewów 101

Odmiany w uprawie towarowej 103

Porzeczka czarna – aktualne wyniki doświadczeń odmianowo-porównawczych 104

Rola owadów zapylających 109

PIELĘGNACJA PLANTACJI 110

Pielęgnacja gleby  110

Cięcie krzewów 112

Nawożenie gleby i dokarmianie roślin w trakcie prowadzenia plantacji 117

CHOROBY I SZKODNIKI PORZECZEK  119

Choroby 120

Szkodniki  124

TECHNIKA OCHRONY ROŚLIN  133

Atestacja opryskiwaczy 136

ZBIÓR OWOCÓW 138

LIKWIDACJA PLANTACJI PORZECZEK 142

SPIS POLECANEJ LITERATURY 144
aa

Tytuł

Porzeczki czarne i czerwone

Wydawca

Hortpress

Autorzy

Stanisław Pluta

Rok wydania

2013

Liczba stron

144

Wymiary

165 x 235 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-61574-06-4