Technika i technologia produkcji ziemniaków

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Tadeusz Sęk, Jacek Przybysz
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2015
  • Liczba stron : 163
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-7160-808-7
  • egz.
  • 39,90 zł

W podręczniku zostały omówione wymagania agrotechniczne, sposoby sadzenia, pielęgnacji, zbioru i obróbki pozbiorowej oraz nowoczesne maszyny do tych technologii, które mogą być stosowane w gospodarstwach uprawiających ziemniaki o różnym kierunku ich wykorzystania.

Nowoczesna technologia produkcji ziemniaków opiera się na pełnym zmechanizowaniu wszystkich zabiegów agrotechnicznych, co pozwala na terminowe wykonanie zabiegów, ograniczenie nakładów pracy, a tym samym zwiększenie ekonomicznych efektów produkcji. Od technologii uprawy roli, sadzenia, pielęgnacji i metody zbioru w dużym stopniu zależy jakość ziemniaków jadalnych i do przetwórstwa, wartość nasienna sadzeniaków, a także trwałość bulw niezależnie od sposobu przechowywania.

W podręczniku zostały omówione wymagania agrotechniczne, sposoby sadzenia, pielęgnacji, zbioru i obróbki pozbiorowej oraz nowoczesne maszyny do tych technologii, które mogą być stosowane w gospodarstwach uprawiających ziemniaki o różnym kierunku ich wykorzystania. W końcowym rozdziale omówiono także zasady integrowanej i ekologicznej produkcji ziemniaków.

Podręcznik jest przeznaczony dla studentów inżynierii rolnictwa i ogrodnictwa studiów stacjonarnych i niestacjonarnych, do przedmiotów z zakresu eksploatacji maszyn rolniczych i projektowania rolniczych procesów produkcji.