Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Flaczyk Ewa, Górecka Danuta, Korczak Józef (red.)
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2011, wydanie drugie
  • Liczba stron : 398
  • Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7160-644-1
  • egz.
  • 49,90 zł

Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego dotyczy surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych.

„Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych.

Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.

Książka jest przeznaczona dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, dietetyki, towaroznawstwa, zarządzania jakością żywności i ekonomiki gospodarki żywnościowej. Może być także wielce przydatna producentom żywności oraz osobom zajmującym się zarówno dystrybucją, jak i kontrolą jakości wytworzonej żywności.

Spis treści

Wprowadzenie 13

I. Mąka, kasze, ryż, makarony 15

II. Pieczywo  51

III. Owoce i warzywa krajowe 93

IV. Przetwory owocowe i warzywne 145

V. Owoce południowe i orzechy 197

VI. Nasiona roślin strączkowych 225

VII. Cukier, miód i produkty pszczelarskie 243

VIII. Wyroby cukiernicze 259

IX. Napoje bezalkoholowe  283

X. Herbata i kawa 303

XI. Napoje spirytusowe 321

XII. Wina 339

XIII. Piwo 355

XIV. Wybrane działania związane z wprowadzaniem na rynek nowego produktu spożywczego 373

Tytuł

Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego

Autor

Flaczyk Ewa, Górecka Danuta, Korczak Józef (red.)

Wydawca

Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Rok wydania

2011, wydanie drugie uzupełnione i poprawione

Liczba stron

398

Wymiary

175 x 240 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-7160-644-1