Uprawa marchwi

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zapotrzebowania na to warzywo, zwłaszcza ze strony przemysłu przetwórczego, a także na eks­port. Przy opraco­waniu tej książki autorzy starali się uwzględnić zwłaszcza te wyniki ba­dań, które w praktyce mogą istotnie przyczynić się do uzyskania dużych plonów o bardzo dużej wartości handlowej i biologicznej.

Tytuł

Uprawa marchwi

Autor

W. Sady, J. Robak, K. Wiech

Wydawca

Plantpress

Rok wydania

2000

Liczba stron

66

Wymiary

150x210mm

Okładka

miękka

ISBN

83-85982-34-5

 

 

Marchew uprawiana jest w naszym kraju powszechnie i w dużych iloś­ciach. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zapotrzebowania na to warzywo, zwłaszcza ze strony przemysłu przetwórczego, a także na eks­port. Stawiane są jednak przy tym bardzo duże wymagania co do cech fizycznych oraz wartości odżywczej i biologicznej tego surowca. Aby im sprostać należy stosować nowoczesne technologie uprawy, wykorzystu­jące przy tym najnowsze osiągnięcia wielu dziedzin nauki. Przy opraco­waniu tej książki autorzy starali się uwzględnić zwłaszcza te wyniki ba­dań, które w praktyce mogą istotnie przyczynić się do uzyskania dużych plonów o bardzo dużej wartości handlowej i biologicznej.

Przygotowując tę książkę wykorzystałem między innymi wyniki ba­dań finansowanych przez Alima-Gerber SA, prowadzonych u planta­torów uprawiających marchew na potrzeby tej firmy, za co serdecznie dziękuję Zarządowi Alima-Gerber, pracownikom Działu Zaopatrzenia tej firmy i plantatorom.

Włodzimierz Sady

 

 

SPIS TREŚCI

Przedmowa ..........................5

Wstęp ................................    7

Wartość biologiczna ......................   8

Opis botaniczny .........................   9

Charakterystyka odmian ................... 11

Wymagania klimatyczne .................... 18

Wymagania glebowe ...................... 19

Stanowisko w zmianowaniu ................. 20

Uprawa roli ............................ 21

Nawożenie ............................. 22

Metody uprawy ......................... 29

Termin i technika siewu .................... 32

Zabiegi pielęgnacyjne ..................... 34

Zbiór, przygotowanie do sprzedaży ........... 35

Przechowywanie ......................... 39

Ochrona marchwi ........................ 43

Zwalczanie chwastów ................. 43

Ochrona przed chorobami .............. 48

Ochrona przed szkodnikami ............. 56

Literatura .............................. 66

Ogłoszenia i reklamy ...................... 67