Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych

  • Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: Maria Wysocka-Owczarek
  • Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2010
  • Liczba stron : 364
  • Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-61574-44-6

Książka o nowoczesnej uprawie pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych, produkcji pod osłonami, przygotowaniu rozsady, wyposażeniu obiektów do uprawy do uprawy pomidorów.

Książka o nowoczesnej uprawie pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych. W publikacji omówione zostaną następujące zagadnienia: warunki i możliwości produkcji pod osłonami, sterowanie wzrostem roślin, prawidłowy wybór i przygotowanie rozsady, szczepienie rozsady oraz podłoża i ich przygotowanie. Ponadto: przygotowanie i wyposażenie obiektów do uprawy, uprawa w podłożach organicznych, w tunelach, bezglebowa, w wełnie mineralnej oraz opis najnowszych metod uprawy bezglebowej, wymagania pokarmowe i nawożenie roślin, zabiegi pielęgnacyjne, fitomonitoring, przyczyny, objawy i zapobieganie nieprawidłowościom wzrostu oraz zbiór pomidorów, przechowywanie i przygotowanie do sprzedaży.

W treści:

Warunki i możliwości nowoczesnej produkcji pomidorów

Środowisko a wzrost i rozwój roślin

Utrzymanie warunków klimatycznych

Sterowanie wzrostem i rozwojem roślin

Prawidłowy wybór odmian

Przygotowanie rozsady

Szczepienie rozsady

Nowe metody produkcji rozsady

Podłoża organiczne i ich przygotowanie

Podłoża inertne (mineralne oraz syntetyczne)

Przygotowanie i wyposażenie obiektów do uprawy

Uprawa w podłożach organicznych

Uprawa w ograniczonej objętości podłoża organicznego

Uprawa w tunelach

Uprawa bezglebowa

Uprawa w wełnie mineralnej

Nowe metody uprawy bezglebowej

Okresy uprawy

Nawadnianie

Uwagi ogólne w zakresie wymagań pokarmowych i nawożenia

Warunki prawidłowego odżywiania

Kwitnienie i zawiązywanie owoców

Inne zabiegi pielęgnacyjne

Prawidłowy wzrost i rozwój roślin-fitomonitoring

Ocena warunków uprawowych – monitoring

Kontrola parametrów podłoża

Nieprawidłowy wzrost i rozwoju

Zbiór i przygotowanie owoców do sprzedaży

Przechowywanie owoców