
W książce omówiono m.in.: · wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych – pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt, · sposoby ich pozyskiwania,· metody konserwacji i przetwarzania, ...
Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa....
Pierwsza część podręcznika akademickiego na temat żywienia zwierząt. W tomie tym omówiono: - składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt - budowę przewodu pokarmowego u przeżuwaczy... ...
W podręczniku zostały omówione zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia. rola żywienia w profilaktyce i leczeniu n, żywienie pozajelitowe i dojelitowe oraz praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego....
Książka przedstawia zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia....
Studium poświęcone kwestiom statusu i praw zwierząt. Autorka sięga do bardzo wielu tekstów, przywołuje w większości najnowsze koncepcje, jak choćby biosemiotykę....
Nowoczesny podręcznik współczesnej ekologii - rozumianej jako program badawczy biologii - w którym nacisk położono na zagadnienia z zakresu ekologii globalnej i biosystemowej, wraz z historią biosfery i biogeochemią, oraz problemy związane z kształtowaniem różnorodności biotycznej....
Druga część tomu drugiego wyjątkowego i nowoczesnego podręcznika zoologii systematycznej opisującego różnorodność stawonogów będących najliczniejszym i najbardziej zróżnicowanym zarówno morfologicznie, jak i ekologicznie typem świata zwierzęcego...
Pozycja jest cennym podręcznikiem zoologii przede wszystkim dla studentów uczelni rolniczych, ale także dla studentów wszystkich innych kierunków biologicznych oraz dla uczniów szkół średnich....
W części 1 położono szczególny nacisk na grupy mające olbrzymie znaczenie chorobotwórcze, takie jak: tasiemce, przywry i nicienie....
Publikacja Zielnik i zielnikoznawstwo omawia: zbieranie,etykietowanie, prowadzenie wymiany naukowej zbiorów i wydawnictw zielnikowych; nowoczesną ochronę zielnika przed szkodnikami; trwałe (tzw. archiwalne) techniki i materiały używane w zielnikach; estetykę i jakość wykonania zbiorów; niektóre kolekcje specjalne, w tym zbiory karpologiczne (owoców i nasion); reguły wyznaczania typów nomenklatorycznych; zasady przygotowania i racjonalnego prowadzenia badań florystycznych....
Przewodnik jest ułatwianiem w rozpoznawaniu zbiorowisk roślinnych i ich siedlisk skierowany do osób zajmujących się fitosocjologią, ...
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu logistyki w przemyśle spożywczym. Prezentuje liczne rozwiązania logistyczne i metody zarządzania łańcuchami dostaw w sektorze żywnościowym oraz aktualne trendy obecne w branży....
Najistotniejszymi zagadnieniami w ochronie środowiska są eliminowanie lub ograniczanie ilości zanieczyszczeń gazowych i stałych wprowadzanych do powietrza atmosferycznego, m.in. dzięki stosowaniu w zakładach odpowiednich instalacji oczyszczających gazy odlotowe, oraz kontrolowanie i sterowanie poziomem ich emisji....