Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej....
W tomie 2 omówiono: składniki wpływające na reologiczne cechy żywności; rolę rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny, toksyny, mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; właściwości, funkcje i zasady stosowania dodatków do żywności; chemiczne właściwości i działanie suplementów diety; techniki i zasady przeprowadzania analizy żywności...
Po tę książkę powinien sięgnąć każdy, kto poszukuje kompendium wiedzy na temat filozofii praw zwierząt, a także praktycznego przewodnika po dylematach moralnych, przed którymi stajemy dokonując konsumenckich wyborów....
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu logistyki w przemyśle spożywczym. Prezentuje liczne rozwiązania logistyczne i metody zarządzania łańcuchami dostaw w sektorze żywnościowym oraz aktualne trendy obecne w branży....
Jest to podręcznik ściśle dostosowany do programu przedmiotu termodynamika, obowiązującego na kierunkach mechanicznych wyższych szkół technicznych. Omówiono m.in. takie tematy jak: zasada zachowania ilości substancji, równania stanu gazów doskonałych i półdoskonałych, zasady termodynamiki i przepływu ciepła, spalanie. Podano również wiadomości o siłowniach parowych oraz elektrowniach i elektrociepłowniach parowo - gazowych....
Pierwsza część książki (rozdziały 1–10) dotyczy procesów wymiany ciepła, część druga (rozdziały 11–14) obejmuje badania stanu zawilgocenia przegród i złączy budowlanych....
To książka dla osób poszukujących nisz w innowacyjnej działalności gospodarczej i naukowej. Na podstawie analizy informacji zamieszczonych w publikacji można wyrobić sobie opinię o kierunku, w którym idzie światowa gospodarka w zakresie opakowań żywności i innych łatwo zbywalnych produktów, oraz jak wielki i rozwojowy jest to rynek w poszczególnych regionach....
W jasny i klarowny sposób omówione zostały metody statystyczne stosowane w nowoczesnych laboratoriach analitycznych. O światowym sukcesie książki zadecydowały wyważone proporcje pomiędzy zagadnieniami teoretycznymi i praktycznymi obróbki danych, spójne połączenie klasycznych metod statystycznych i nowoczesnych, zaawansowanych metod chemometrycznych oraz możliwość prowadzenia obliczeń za pomocą powszechnie dostępnego oprogramowania (Excel i MiniTab)...
Jedyne na rynku opracowanie, w którym na konkretnych przykładach z polskiego i zagranicznego rynku przedstawione są usprawnienia w przemyśle spożywczym, pozwalające na zmniejszenie kosztów, a także zwiększenie efektywności produkcji....
Zapraszamy do zapoznania się z najsłynniejszymi drzewami naszego kraju, zarówno tymi bardzo znanymi, jak choćby dąb „Bartek” z Zagnańska, jak i zapomnianymi, rosnącymi w rzadko odwiedzanych i trudno dostępnych miejscach. Niniejsza publikacja przeniesie Cię w wyjątkowe zakątki Polski od tajemniczych terenów Dolnego Śląska po majestatyczne knieje Puszczy Białowieskiej i od karpackich szczytów po nadbałtyckie plaże....
W książce opisano szkodliwą entomofaunę, która występuje w Polsce od 150 lat na uprawach roślin warzywnych. Uwzględniono zmiany wynikające z postępu wiedzy w zakresie taksonomii, bionomii, zasięgu występowania i zwalczania poszczególnych gatunków owadów....
Zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności, statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej...
Podręcznik zawiera kompletny kurs projektowania parametrycznego i nieparametrycznego 2D/3D oraz drukowania dokumentacji wyrobów dowolnej branży i o dowolnym stopniu złożoności, za pomocą programów...
Badania procesu odzysku (z wykorzystaniem procesu kondensacji pary wodnej ze spalin) i zagospodarowania niskotemperaturowego ciepła odpadowego ze spalin wylotowych bloków energetycznych węglowych, wpływu odzysku ciepła na procesy odsiarczania spalin oraz korozję wymienników ciepła mają na celu opracowanie technologii podwyższającej sprawność bloków energetycznych....
Książka jest przeznaczona dla pracowników wyspecjalizowanych jednostek gospodarczych zajmujących się planowaniem, przygotowaniem i realizacją przedsięwzięć inwestycyjnych oraz odpowiednich wydziałów administracji samorządowej i państwowej. Z pewnością skorzystają z niej również studenci kierunków budownictwo, inżynieria środowiska, ochrona środowiska....
Książka porusza szereg istotnych zagadnień technologicznych związanych z procesami chłodzenia i mrożenia różnych typów produktów spożywczych (stałych, płynnych, pakowanych, itp.)...
Nowoczesne zasady gospodarki odpadami komunalnymi, organicznymi oraz wybranymi grupami odpadów przemysłowych. Autorka przybliża podstawowe zasady unieszkodliwiania i odzysku odpadów oraz surowców wtórnych z odpadów...
Przedstawiono m.in.: właściwości fizyczno-chemicznych minerałów i skał, zjawiska wietrzenia, sedymentacji oraz metamorfizmu, plutonizm i wulkanizm oraz skały wulkaniczne i plutoniczne, pojęcie czasu geologicznego, powierzchniowe ruchy masowe,...
Książka obejmuje tematykę geodezji podstawowej w epoce pomiarów satelitarnych, w tym: zagadnienia geometryczne geodezji wyższej, modele pola siły ciężkości Ziemi, elementy grawimetrii geodezyjnej...
W części 1 położono szczególny nacisk na grupy mające olbrzymie znaczenie chorobotwórcze, takie jak: tasiemce, przywry i nicienie....
Niezbędnik piekarza, dedykowany właścicielom piekarń i cukierni, technologom i uczniom. Podpowiada praktyczne rozwiązania, koncentrując się wokół zastosowań technologii chłodniczych...
Kompendium wiedzy na temat opakowalnictwa – zarówno stan aktualny jak i perspektywy rozwoju przemysłu opakowań oraz problemów natury technologicznej i materiałowej...