Poradnik pszczelarski

  • Wydawnictwo: PWRiL
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2022, reprint wydania z 1974 roku
  • Liczba stron : 448
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • ISBN: 978-83-09-01127-4
  • szt.
  • 39,90 zł

Tytuł ukazał się w serii „Klasyka literatury pszczelarskiej” jako reprint z 1974 r.

 

W TREŚCI

 

 

NAJWAŻNIEJSZE WIADOMOŚCI Z BIOLOGII PSZCZÓŁ

Rodzina pszczela i jej skład

Rodzina pszczela jako biologiczna całość, Pszczoły robotnice, Matka pszczela, Trutnie

Praca pszczół robotnic

Gniazdo pszczele

Budowle pszczele, Układ gniazda pszczelego, Warunki cieplne w gnieździe pszczelim

Rozmnażanie się pszczół

Loty godowe i unasienienie matki, Czerwienie matki, Rozwój osobniczy pszczół, Wiosenny rozwój rodziny i przygotowania do rójki, Przebieg rójki

Życie pszczół w czasie zimy

Przygotowania do zimowli, Zimowy kłąb i jego właściwości, Odżywianie się pszczół w okresie zimowym

 

GOSPODARCZE ZNACZENIE HODOWLI PSZCZÓŁ

Zapylanie roślin przez pszczoły

Uprawy zapylane przez pszczoły

Wydajność pasiek i możliwość jej podniesienia

 

POŻYTKI PSZCZELE I ICH WZBOGACANIE

Substancje dostarczane pszczołom przez rośliny

Czynniki wpływające na wydzielanie nektaru

Najważniejsze rośliny pożytkowe, Rośliny uprawne, Rośliny łąkowe, Chwasty pól uprawnych, Roślinność przychaci i nieużytków, Roślinność lasów, Drzewa i krzewy parkowe, przydrożne i alejowe, Rośliny uprawiane dla pszczół

Ocena wydajności miodowej niektórych gatunków roślin

Znaczenie wziątku pyłkowego

Polepszanie i wzbogacanie pożytków pszczelich

 

ZAKŁADANIE PASIEKI

Okolica pasieki

Lokalizacja i urządzenie pasieki

Kupno i przewożenie pszczół

Ule i ich budowa

Cechy dobrego ula i zasady jego budowy, Ule ujednolicone (Ul Dadanta, Ul warszawski zwykły, Ul wielkopolski), Ule wielokorpusowe Wyrób uli ze słomy, Wykorzystanie płyt pilśniowych do budowy uli, Wyposażenie uli, Budowa i krycie daszków uli, Wykańczanie i konserwacja ula, Pracownie pasieczne

Sprzęt i narzędzia pasieczne

Wyposażenie pasieki w sprzęt i jego konserwacja, Sprzęt, który można wykonać samemu

 

PRACA W PASIECE

Ogólne zasady pracy przy pszczołach

Zachowanie się w pasiece '

Zasady dokonywania przeglądów pni

Podstawowe prace pasieczne w ciągu roku

Przegląd po pożytku głównym, Przygotowanie pasieki do przezimowania i następnego sezonu (Siła zazimowanych rodzin, Skład rodzin i jakość pszczół, Zapasy i układ gniazda, Wielkość gniazda, ocieplenie i wentylacja), Zimowla pszczół, Oblot wiosenny i ocena przezimowania, Główny przegląd wiosenny, Okres od przeglądu wiosennego do letniego pożytku (Prace bezpośrednio po przeglądzie, Przyspieszenie rozwoju wiosennego, Rójka i zapobieganie jej, Pożytek główny, Miodobranie),

Dodatkowe prace pasieczne

Łączenie pszczół, Przesiedlanie pszczół, Rabunki i zwalczanie ich, Zaopatrzenie pasieki w plastry pszczele

 

RACJONALNE ROZMNAŻANIE PSZCZÓŁ

Rójka naturalna — wady, zalety, wykorzystanie

Metody tworzenia rojów sztucznych

 

METODY WYKORZYSTYWANIA POŻYTKÓW

Świadome kierowanie rozwojem i pracą pszczół

Gospodarka z wykorzystaniem pożytków wczesnych i średnio wczesnych

Wykorzystywanie pożytków wiosennych wczesnych, Wykorzystywanie rzepaku ozimego, Wykorzystywanie" pożytków średnio wczesnych

Czasowe odkłady późnoletnie

Odkłady zimowe

Gospodarka dwurodzinna

Wykorzystywanie pożytków letnich i późnoletnich

Wiosenne odkłady czasowe, Naloty wielokrotne, Wykorzystywanie pożytku sierpniowego

 

GOSPODARKA INDYWIDUALNA

 

GOSPODARKA W ULACH WIELOKORPUSOWYCH

 

GOSPODARKA WĘDROWNA

Wybór miejscowości

Zlokalizowanie i urządzenie stanowiska wędrownego , ,

Organizacja transportu pasieki

Organizacja prac na stanowisku wędrownym

Ogólne zasady prowadzenia pasieki wędrownej

 

WYCHÓW I WYMIANA MATEK

Terminy wychowu i' wymiany matek

Pnie zarodowe i wychowujące

Technika wychowu matek

Unasienianie matek

Sposoby poddawania matek

Wyszukiwanie matek

Wykorzystywanie matek z krzyżówek heterozyjnych

Zasady organizacji pracy w pasiece

Organizacja prac wykonywanych bezpośrednio przy ulach, Organizacja prac pomocniczych, Notatki pasieczne

 

PRODUKTY PSZCZELE

Miód pszczeli

Jak powstaje miód, Rodzaje miodów, Miody odmianowe i sekcyjny, Cechy dobrego miodu, Obchodzenie się z miodem odwirowanym, Zafałszowania miodu, Odżywcze i lecznicze właściwości miodu, Napoje miodowe odżywcze i lecznicze, Miody pitne, Pierniki i ciasta miodowe

Wosk pszczeli

Surowiec woskowy i jego rodzaje, Przechowywanie suszu, Przeróbka surowca woskowego, Normy na wosk pszczeli i węże /

Kit pszczeli

Pyłek kwiatowy, jego zbiór i przechowywanie

Mleczko pszczele i zagadnienie jego produkcji

Jad pszczeli

 

CHOROBY I SZKODNIKI PSZCZÓŁ (J Guderska)

Rodzaje chorób pszczelich

Niezaraźliwe choroby czerwiu, Zaraźliwe choroby czerwiu, Niezaraźliwe choroby pszczół dorosłych, Zaraźliwe choroby pszczół dorosłych, Zatrucia pszczół środkami chemicznymi

Drogi szerzenia się chorób zaraźliwych

Higiena w pasiece

Odkażanie w pasiece

Środki odkażające używane w pasiece, Odkażanie uli i ich wyposażenia, Odkażanie sprzętu pasiecznego, Odkażanie plastrów, Odkażanie pasieczyska

Pobieranie i wysyłanie próbek do badania

Najczęściej występujące szkodniki pszczół

Owady, Ptaki owadożerne, myszy, zębiełki

 

INFORMACJE DOTYCZĄCE PSZCZELARSTWA W POLSCE (mgr Z Chomińska)

Liczba pni pszczelich i charakter pasiek

Polski Związek Pszczelarski

Obrót produktami pasiecznymi

Zaopatrzenie w sprzęt, węże, środki odkażające i lecznicze

kredyty, z których mogą korzystać pszczelarze

Placówki naukowo-badawcze

Szkolnictwo

Niektóre przepisy prawne oraz ubezpieczenie pasiek

Adresy okręgowych spółdzielni pszczelarskich

Adresy wojewódzkich pracowni chorób pszczół i laboratoriów toksykologicznych