Przechowalnia owoców Budowa i użytkowanie

Książka dla sadowników, którzy myślą o budowie własnej przechowalni owoców, ma pomóc inwestorowi w rozmowach i nadzorowaniu podwykonawców.

Książka skierowana jest do sadowników, którzy przygotowują się do podjęcia decyzji o budowie własnej przechowalni owoców. Publikacja ma pomóc inwestorowi w rozmowach i nadzorowaniu podwykonawców.

Spis treści

Zaproszenie do rozmowy  9

Projekt budowlany przechowalni owoców  10

Pozwolenie na budowę  16

Co należy wiedzieć o budowie i warunkach oddania

przechowalni do użytkowania  19

Podstawa inwestycji – roboty betonowe i montażowe  25

Na czym polega technologia montażu  25

Na czym polega przygotowanie zbrojenia i deskowań konstrukcji monolitycznych  26

Rola betonu – jego wzmocnienie  28

Na czym polega pielęgnacja betonu  30

Jak przygotować ławy i stopy fundamentowe  31

Fundament  31

Od czego zależy głębokość posadowienia fundamentów  32

Gdzie i w jaki sposób rozmieszcza się ławy fundamentowe  33

Do czego służą stopy fundamentowe  34

Jakie warunki musi spełniać konstrukcja stalowa  37

Hale stalowe  37

Od czego zależą wymiary geometryczne hali  39

Jak przebiega budowa strukturalna i kształtowanie szkieletu nośnego hali 40

Czego wymaga obudowa ścian i dachów  42

Zalety płyt warstwowych  44

Na czym polega ochrona konstrukcji stalowych przed korozją  48

Pakownia i komory chłodnicze – ich budowa i izolacja  53

Pakowania  53

Komory chłodnicze  56

Izolacyjność cieplna  56

Konstrukcja i montaż  57

Drzwi chłodnicze  58

Podłogi  59

Izolacja termiczna i parochronna  61

Izolacja gazoszczelna w komorach KA  61

Projektowanie chłodni KA i ULO   65

Chłodnia KA czy ULO  65

Wielkość komór  66

Maszynownia  72

Rodzaje instalacji chłodniczych w chłodniach KA i ULO   75

Instalacje bezpośredniego odparowania (freonowe)   75

Instalacje z pośrednim czynnikiem chłodniczym (glikolowe)   76

Urządzenia do regulacji składu atmosfery w komorach gazoszczelnych  83

Budowa i zasada działania płuczek do usuwania dwutlenku węgla

z komór z kontrolowaną atmosferą  83

Zawory dekompresyjne i worki kompensacyjne  86

Urządzenia do regulacji zawartości tlenu w komorach gazoszczelnych  88

Generator azotu (separator azotu)   88

Spalarka etylenu (oczyszczacz katalityczny etylenu)  90

Zasada funkcjonowania analizatora gazu  91

Użytkowanie przechowalni owoców  93

Przemiany fizjologiczne w okresie wzrostu i dojrzewania owoców  93

Rola etylenu w dojrzewaniu owoców  94

Warunki przechowywania owoców  95

Temperatura  95

Wilgotność powietrza  96

Skład gazowy powietrza  97

Ustalanie składu gazowego powietrza  98

Cyrkulacja i wymiana powietrza w komorze chłodniczej oraz jej wypełnianie

Owocami  98

Konserwacja i przeglądy agregatów  101

Warunki bezpieczeństwa w czasie przechowywania owoców  103

Zalety i wady stosowania zmienionej atmosfery  103

Wymagania sanitarne  103

Literatura  105

Tytuł

Przechowalnia owoców Budowa i użytkowanie

Autor

Krzysztof Sobiepanek

Wydawca

Hortpress

Rok wydania

2012

Liczba stron

106

Wymiary

165 x 235 mm

Okładka

miękka

ISBN