Jakość usług gastronomicznych a ochrona konsumentów w Polsce

  • Wydawnictwo: SGGW
  • Dostępność: Towar chwilowo niedostępny
  • Autor: Irena Ozimek
  • Wydawca, rok wydania: SGGW, 2013
  • Liczba stron : 160
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7583-467-3

Analiza regulacji prawnych związanych w szczególności z ochroną interesów ekonomicznych konsumentów usług gastronomicznyc, wymagania wobec usług gastronomicznych w świetle prawa żywnościowego

Spis treści

Wstęp 5

Rozdział I. Usługi gastronomiczne w Polsce 9

1. Struktura placówek gastronomicznych i przychody z działalności gastronomicznej 9

2. Korzystanie z usług gastronomicznych oraz czynniki wpływające na wybór przez konsumentów placówek usług gastronomicznych 16

Rozdział II. Uwarunkowania rozwoju ochrony konsumentów i regulacje prawne obowiązujące w tym zakresie na rynku usług gastronomicznych w Polsce 35

1. Rozwój ochrony konsumentów i katalog praw przysługujących konsumentom na rynku usług gastronomicznych 35

2. Akty prawne dotyczące ochrony konsumentów na rynku usług gastronomicznych 43

2.1. Analiza wybranych regulacji prawnych związanych w szczególności z ochroną interesów ekonomicznych konsumentów usług gastronomicznych 44

2.2. Wymagania wobec usług gastronomicznych w świetle prawa żywnościowego 60

3. Organizacje chroniące konsumentów na rynku usług gastronomicznych 81

4. Odpowiedzialność przedsiębiorcy za świadczenie usług gastronomicznych – wybrane aspekty 91

Rozdział III. Postrzeganie jakości usług gastronomicznych w kontekście ochrony konsumentów 96

1. Jakość usług – pojęcia, uwarunkowania i modele 96

2. Jakość usług gastronomicznych 106

3. Wyniki działań kontrolnych na rynku usług gastronomicznych 123

4. Poziom ochrony konsumentów na rynku usług gastronomicznych w opinii respondentów 126

Podsumowanie 137

Bibliografia 141

Aneks 151

Tytuł

Jakość usług gastronomicznych a ochrona konsumentów w Polsce

Autor

Irena Ozimek

Wydawca

SGGW

Rok wydania

2013

Liczba stron

160

Wymiary

170 x 240 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-7583-467-3