PWRiL

PWRiL
Książki wydawane przez PWRiL mają bardzo wysoką wartość merytoryczną, a na tle konkurencji wyróżnia je bardzo staranne opracowanie poruszanych zagadnień. 

W ofercie Powszechnego Wydawnictwa Rolniczego i Leśnego znajdują się książki z zakresu produkcji roślinnej i zwierzęcej, weterynarii oraz leśnictwa. Książki dla rolników, ogrodników oraz działkowców. Pracownicy służb rolnych i leśnych oraz pracownicy naukowi uznają nasze publikacje za bezcenną pomoc w poszerzaniu swojej wiedzy oraz doskonaleniu posiadanych umiejętności.

Miłośnicy przyrody oraz hodowcy i właściciele zwierząt chętnie sięgają po nasze tytuły. Natomiast studenci i uczniowie zdobywają wiedzę z podręczników wydanych przez PWRiL.
Grzyby w naszej kuchni

Grzyby w naszej kuchni

Grzyby smażone, duszone, zapiekane z mięsem i bez tego dodatku, zupy, sałatki i inne grzybowe frykasy - bardziej lub mniej pracochłonne - mają stałe, zagorzałe grono miłośników kulinarnych doznań i mogą uatrakcyjnić niejedno przyjęcie....

5,00 zł
Zakąski zimne i gorące

Zakąski zimne i gorące

Mam nadzieję, że wśród wielu zaproponowanych zakąsek, każdy znajdzie, chociaż jedną, którą zechce na stałe włączyć do domowego jadłospisu. ...

6,00 zł
Warzywa źródło witamin

Warzywa źródło witamin

Dieta warzywna odpowiednio dobrana może dostarczyć organizmowi potrzebne ilości witamin, soli mineralnych i błonnika, dzięki czemu będzie on prawidłowo funkcjonował, bez konieczności korzystania z preparatów, nabywanych w aptekach. Jestem przekonana, że jeśli chociaż jedna z zaproponowanych przeze mnie potraw zagości na Waszym stole, to na stałe włączycie je do codziennego menu. Przepisy te są sprawdzone, niektóre z nich nawet przez trzy pokolenia mojej rodziny. Podane są one w tak przystępny sposób, że udadzą się każdej, także niezbyt doświadczonej pani domu.Życzę by przygotowane potrawy nie tylko smakowały, ale w sposób widoczny poprawiły Wasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę....

6,00 zł
Drób - palce lizać

Drób - palce lizać

Korzystając z przepisów podanych w tej książce, stwierdzicie Pań­stwo, że potrawy z drobiu mogą być bardzo smaczne, zwłaszcza te przygotowane w sposób różny od tradycyjnego....

8,00 zł
Elektryfikacja rolnictwa

Elektryfikacja rolnictwa

Elektryfikacja rolnictwa jest działem nauki traktującym o wykorzystaniu urządzeń elektrycznych w pracach rolniczych, czyli o możliwościach zastąpienia pracy ludzi pracą urządzeń elektrycznych.  ...

10,00 zł
Kury chów pozafermowy

Kury chów pozafermowy

Poradnik dla wszystkich małych hodowców kur od zagospodarowania pomieszczeń, hodowli do podstwowych wiadomości na temat żywienia kurcząt i kur.     ...

Pokrycia lakierowe na drewnie

Pokrycia lakierowe na drewnie

Książka Pokrycia lakierowe na drewnie zawiera liczne dane literaturowe opisujące problematykę tworzenia się i właściwości pokryć lakierowych na drewnie. ...

600 rad z warzywnictwa

600 rad z warzywnictwa

W książce najdują się informacje o narzędziach ogrodniczych, uprawie gleby, zmianowaniu, nawożeniu, przyspieszeniu rozwoju roślin, terminach siewu, sadzenia i zbioru, podlewaniu, ochronie i przechowywaniu warzyw. W poradniku jest też wiele wiadomości o uprawie warzyw mało znanych i rzadziej uprawianych, jak oberżyna, karczoch, brokuł, melon, pasternak, a nawet o grzybach jadalnych.  ...

Indyki

Indyki

Poradnik dla hodowców indyków. Informacje o rasach, żyweniu ptaków, wychowie.

Królik miniaturowy Poradnik chowu

Królik miniaturowy Poradnik chowu

Poradnik będzie służył pomocą każdemu opiekunowi królika miniaturowego, jak wybrać i oswoić królika, czym go żywić jak przygotować klatkę....

Papryka pod szkłem i folią

Papryka pod szkłem i folią

Zainteresowanie papryką słodką zarówno konsumentów, jak i producentów warzyw od wielu lat jest niezmiennie duże. Uprawa paryki oraz jest pielęgnacja ochrona i zbiór papryki  ...

Jęczmień

Jęczmień

Książka ta stanowi pierwszą monografię, w języku polskim, o jęczmieniu, o jego chemii i technologii oraz możliwościach wykorzystania w żywieniu człowieka.  ...

Owies chemia i technologia

Owies chemia i technologia

Książka ta jest pierwszą, w języku polskim, książką o owsie, jego składzie chemicz­nym, przetwórstwie i możliwościach wykorzystania w żywieniu zdrowego a także chorego człowieka.    ...

Żyto Chemia i technologia

Żyto Chemia i technologia

Jest to pierwsza polska monografia dotycząca chemii i technologii żyta, a jedna z niewielu w literaturze światowej.     ...

Miód w kuchni

Miód w kuchni

Wykorzystanie miodu w kuchni, jego przydatność jako dodatku do potraw.

Urządzenia sygnalizacyjne ciągników i maszyn rolniczych

Urządzenia sygnalizacyjne ciągników i maszyn rolniczych

Współczesne urządzenia sygnalizacyjne, przestrzenne rozmieszczeni, ergonomiczne aspekty obsługi systemów informacyjnych w rolnictwie precyzyjnym ...

15,00 zł
Technologia produkcji mieszanek paszowych

Technologia produkcji mieszanek paszowych

Książka opisująca sposoby produkcji mieszanek paszowych. ...

Jeść i być szczupłym

Jeść i być szczupłym

Jak przyrządzać posiłki, aby były zdrowe? Jak schudnąć bez stosowania głodówki? Jakie środki spożywcze wpływają na poprawę kondycji? Jaka żywność jest szczególnie wysokokaloryczna?...

Podstawy hodowli lisów i norek

Podstawy hodowli lisów i norek

Książka stanowi nowe, oryginalne opracowanie najważniejszych zagadnień z dziedziny genetyki i hodowli lisów i norek oraz profilaktyki i zwalczania chorób niezakaźnych, zakaźnych i pasożytniczych tych zwierząt.  ...

16,50 zł
Jabłoń w każdym ogrodzie

Jabłoń w każdym ogrodzie

Nowoczesny sposób uprawy jabłoni na działce to odpowiedni dobór odmian odpornych na choroby i stosowanie takich metod ochrony, które byłyby łatwe do zastosowania, sku­teczne i jednocześnie niegroźne dla użytkowników....

Trawniki

Trawniki

Książka ma być pomocna przy zakładaniu i pielęgnowa­niu trawników różnego rodzaju. Po zapoznaniu się z tą książką każdy potrafi stworzyć piękny trawnik, który będzie miejscem wypoczynku, spotkań towarzyskich, ćwiczeń fizycz­nych i zabaw.    ...

Ochrona warzyw przed chwastami

Ochrona warzyw przed chwastami

Praktyczne zalecenia ochrony warzyw przed chwastami. sposoby regulacji występowania i zwalczania chwastów...